Dikke lucht

Die ochtend verslikte ik me in mijn granola toen ik las wat de Antwerpse schepen Koen Kennis beweerde. Hij geloofde namelijk dat zijn stad, qua bestrijding van de luchtvervuiling, het minstens even goed doet als Gent. Hij zei dit alles vanuit een buikgevoel in de hoop dat zijn medewerkers hem nadien met cijfers konden bijvallen.

Ik sta open voor verschillende visies en opinies, maar hier heb ik toch wel sterk mijn twijfels. Het gaat immers over meetbare feiten.

Zou het kunnen dat de schepen zijn materie niet zo goed onder de knie heeft? Niet verwonderlijk als je 36 mandaten tegelijkertijd uitvoert -waarvan 18 betaald- dan durf je je eens te vergissen in de rol die je op te nemen hebt. Nu eens schepen van mobiliteit, financiën, middenstand en toerisme. Dan weer bestuurder van IMEA, PMV of de haven.

Is hij zo goed vertrouwd met zijn dossiers dat hij zo’n uitspraak durft te doen zonder cijfers te kennen?

Gelooft hij dan echt dat het bannen van die oude auto’s, waar hij vooral mensen zonder kapitaal mee buiten de ring wilt houden, evenveel effect heeft als het Gentse circulatieplan? Maar intussen die gigantische cruiseschepen tot in het centrum van de stad loodsen, in de hoop de middenstand te plezieren? Ik ben benieuwd hoeveel tweedehandsauto’s tegenover de uitstoot van zo’n mastodont staan.

dikke lucht1Zou het kunnen dat de stadswerf, die de leien nu zijn, mee voor een betere luchtkwaliteit zorgden wegens het ontradend effect? Dan zal het niet voor lang zijn, want na de heraanleg kan het autoverkeer weer wat vlotter naar het hart van de stad rijden. En ja, we zien hoe de Antwerpenaar massaal naar de fiets grijpt. Wegens overtuiging? Of omdat hij zo tenminste niet in het slop van de files terechtkomt. Die fietsers hebben niet gewacht op veiliger routes. Zij mogen dan wel zuiver trappen, ze happen nog steeds naar adem. Want onze belangrijkste filters werden massaal gerooid. Kastanjebomen, platanen en lindes, allemaal moesten ze voor de bijl.

Helaas voor Koen: hij kon zijn bewering niet onderbouwen. Al snel kwam er naast de Curieuzeneuzen een onderzoek van Greenpeace dat nog eens bewees dat we in Antwerpen bovenaan de wereldranglijst van vervuilde lucht staan. Over de bestelde studie die half oktober zijn buikgevoel had moeten onderbouwen, wordt intussen in alle talen gezwegen. Straks is de lucht zo dik dat we ons erin verslikken.

Een gedachte over “Dikke lucht

Voeg uw reactie toe

  1. Goed gezegd en geschreven Marieke, ik ben het helemaal met je eens. Uitspraken doen die nergens op gebaseerd zijn is misleiding van de publieke opinie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: